|
Hybride bril helpt printende stadKorrie Louwes, 15 januari 2014
Column van Korrie Louwes wethouder arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie.
“De technologische ontwikkelingen gaan exponentieel snel†zei Yuri van Geest tijdens het congres Printing the City dat Concire in samenwerking met AMD en vele anderen eind vorig jaar organiseerde. Wat betekent dat voor onze steden en voor Rotterdam in het bijzonder? En hoe kunnen we daar als stadsontwikkelaars aan bijdragen? Ten eerste door met elkaar in gesprek te blijven. Het gaat zo snel. Niemand weet wat het allemaal gaat betekenen. Een ding weet ik zeker: het wordt anders! Tegen gebiedsontwikkelaars zegt ik hier dan ook: “Blijf je verbazen! Blijf vragen stellen! Maar bovenal: blijf kijken vanuit verschillende schaalniveaus.
Ten eerste bedoel ik dan het schaalniveau van de stad. Rotterdam heeft een aantal eigenschappen die maken dat deze stad één van de spannendste gebieden is als het gaat om de ontwikkelingen rond digital manufacturing. Wij hebben de haven; onze maakindustrie en mankracht; veel jonge mensen en niet te vergeten de ‘creatieven’. Maar ook op straatniveau is veel aan de gang. Vaak nog uit het zicht. Maar voor de kenners krijgt digital manufacturing op verschillende plekken al concreet vorm: Fablabs en de RDM Makerspace. Hier vind je werkplekken waar je gebruik kunt maken van 3D printers. Mensen krijgen zo de gelegenheid om hun creativiteit te uiten en nieuwe producten te ontwikkelen. Wat mij betreft kan de groei van dit soort voorzieningen niet snel genoeg gaan. De vraag groeit exponentieel en moet wel gevoed blijven. Daarom is Rotterdam hard bezig om de Amerikanen en hun Techshop naar Rotterdam te krijgen. Het gaat om het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Een mooi voorbeeld is de 3D Printfabriek op StrijpS. ASML investeert daar in een enorme printfabriek die in gebruik ook aantrekkelijk is voor andere bedrijven. Dat trekt investeringen. Zorg dat die netwerken open blijven, dan gaan ze ook waarde voor je stad creëren.
Ik vind het I Tech You Paviljoen! in Vreewijk een mooi voorbeeld. In de eerste plaats lijkt het een plek waar jonge Rotterdammers met techniek in aanraking komen. Maar kijk je goed, dan zie je een enorm netwerk van kennisorganisaties tot ondernemers: groot en klein. Juist de dynamiek tussen die netwerken maakt het spannend en aantrekkelijk om mee te doen. Zo kan je ook bij de herontwikkelingsopgave van tuinstad Vreewijk aanhaken. Proeftuin Feijenoord ook zo’n voorbeeld. Het was een buurthuis met een gymzaal er naast. Twee gebiedsontwikkelaars (van buiten de wijk) staken hier energie in en nu ontstaat er op deze plek een lokale economie en werkgelegenheid.
Gebiedsontwikkeling is niet meer alleen fysiek, ruimtelijk, maar steeds meer ook een economische opgave. Het gaat over sociale en culturele waarden van leven. Technologische ontwikkelingen wortelen veel makkelijker in een kleinschalige omgeving waar verschillende functies naast elkaar zitten. Dat vereist een netwerk van meer dan alleen bouwers. We moeten op zoek naar nieuwe combinaties. Ik ben blij dat Concire als medeoprichter van het platform Digital Manufacturing Rotterdam hier over mee denkt.
Naast stad en straat zou je kunnen zeggen, gaat het dus ook om de structuur van de stad. Zo is digital manufacturing ook gebiedsontwikkeling. Het vraagt ons om veel meer open naar de ontwikkeling van onze stad te kijken. Niets is wat we denken wat het wordt! De stad is meer en meer fluide. Om ontwikkelingen als 3D printing te kunnen plaatsen moeten we eigenlijk een hybride bril opzetten. We moeten als gemeente mee bewegen met ontwikkelingen. We moeten durven te laten ontstaan, met elkaar netwerken open houden. Nu de hamvraag: heeft Rotterdam dat in zich? Rotterdam heeft alles: kansen en uitdagingen. We kunnen dus onderaan of bovenaan de ladder belanden. Daarom is het zo belangrijk dat we focussen. Ik zeg dan: laten we focussen op Rotterdam the Printing City; onze hybride bril opzetten en ons openstellen voor de nieuwe fase die we als stad gaan betreden.
Rotterdam,
januari 2014
PlezierrivierCarol Hol, 22 april 2013De pleziereconomie van een moerasrivier. Ei zoekt nest !Evert van der Hoek, 17 april 2012
Ei zoekt nest !
Op 12 april bericht de gemeente Ede dat zij de komende tijd gaat onderzoeken of de komst van het Ei (World Food Center) haalbaar is. Grote (inter)nationale foodpartijen zijn geïnteresseerd in dit idee. Dat lijkt goed te zitten. Wat het Ei nog nodig heeft is een goed nest. Een omgeving die past, versterkt en waar gebruik wordt gemaakt van de potentie. Het Ei krijgt een prominente plek dichtbij het station, aan de Kennisas en in Foodvalley. Ede zal het moeten verdienen in omgekeerde volgorde. Natuurlijk krijgt de gebiedsontwikkeling rond het station een impuls en wordt zo de entree van dit gebied veel steviger en beter passend bij de statuur van Wageningen University & Research centre en het cluster daar omheen, de andere echte pool in de Kennisas. Foodvalley moet de regio worden waar alles op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving gebeurt. Kennis, onderzoek, ondernemerschap en de uitwisseling ervan. Rond Wageningen UR ligt nu het zwaartepunt met in de omgeving al veel bedrijven en instellingen. De potentie van Foodvalley is echter veel groter, de verzameling moet een netwerk worden. Om in de metafoor te blijven: geen losse takken maar een nest. Waarom zou dit Ei in de Foodvalley moeten komen? Het bevestigt niet alleen de ambities van Foodvalley, maar versterkt ook de aanwezige partijen. Belangrijk is dus om de komende tijd de coalities rond het Ei te vormen en zo het commitment te vergroten. Dan gaan partijen ook de meerwaarde van dit initiatief zien in relatie tot hun eigenbelang. Juist daar ligt de kans voor Foodvalley, want waar anders in Nederland liggen zoveel kostbare takken klaar om te functioneren als warm nest? Het gaat vooral om het gezamenlijk bouwen van een stevig Foodvalley-nest en minder om de nestelplek ! |